KaPI

Feliratkozás KaPI hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 1 óra 36 perc

Pályázat igazgatói állásra

2018, április 19 - 10:44de

A Ciszterci Rend mint intézményfenntartó meghirdeti a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatói álláshelyét.

2018. évi Fenntarthatósági Témahét tervezett programjai

2018, április 17 - 2:44du

2018. évi Fenntarthatósági Témahét tervezett programjai:

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét 2018. április 23-27. között kerül megrendezésre. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), mint projektgazda megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre 2018. április 23-27. között. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A Témahét programja terveink szerint 1300 iskola 250 000 diákjához fog eljutni. Az iskolai regisztráció 2018. április 23-ig áll az iskolák rendelkezésére: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/iskolai-regisztracio

A Témahét nyitórendezvényét április 23-án (hétfőn) tartjuk az Országházban. Április 24-én Áder János köztársasági elnök úr tanórát tart a klímaváltozásról a Szentendrei Református Gimnáziumban. Idén is meghirdettünk fenntarthatósági versenyt ZöldOKos Kupa elnevezéssel: https://www.zoldokoskupa.hu/, az országos döntő 2018. április 27-én (pénteken) kerül megrendezésre. 2018. március 19. – április 29. között általános- és középiskolák részére 6 hetes tavaszi szelektív hulladékgyűjtési versenyt is szervezünk.

A Témahét témái a természeti- és épített környezet védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződnek. A pedagógusok három korosztály számára készített online letölthető tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével dolgozhatják fel a témákat: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek. Az óratervek és mintaprojektek az Eszterházy Károly Tudományegyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai támogatásával készültek.

A tematikus diákpályázatokon azok a diákok indulhatnak, akinek iskolája regisztrált a 2018. évi Fenntarthatósági Témahétre. Az összeállított pályaműveket a Fenntarthatósági Témahéttől kezdődően 2018. május 07. hétfő éjfélig lehet feltölteni, a pályázati kiírások részletei online elérhetők: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok

1. „Nem térkép e táj” - fotópályázat középiskolások számára

A fotópályázat célja, hogy a diákok felfedezzék a környezetükben fellelhető nevezetes középületeket és arról képi és szöveges dokumentációt készítsenek. A pályázat mottója Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse, a diákok által beküldött pályázati anyagnak szemléletében tükröznie kell a vers mondavalóját.

 

2. „Egy doboznyi természet” - pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára

A pályázat célja, hogy egy tanulócsoport (pl. osztályközösség) ellátogasson egy a környezetében lévő természetvédelmi területre (pl. nemzeti park, Natura 2000 terület) és ennek értékeit feltérképezze: tanulmányozza a kiválasztott területet, és egy cipősdoboznyi bemutató anyagot készítsen belőle. A begyűjtött kincsekről és a védett területről a diákok készítsenek feljegyzéseket, fényképeket vagy rajzokat és ezek alapján 3-5 oldal terjedelmű word dokumentációt a védett területet bemutatva.

3. „Ahol a fák égig érnek” - pályázat 11-15 évesek számára

A pályázat célja, hogy a diákok 5-10 fős csoportja bemutasson egy, a környezetükben lévő, különleges fát (pl. különleges fajtájú vagy formájú, nagyon idős, híres ember ültette vagy nevezetes alkalomból ültették). A kiválasztott fát többször keressék fel, tanulmányozzák, vegyenek fel róla kutatási adatokat (pl. fa magassága, törzsének átmérője), készítsenek róla fényképet vagy rajzot, és ezek alapján 3-5 oldal terjedelemben készítsenek prezentációt a fáról.

A Témahét keretében meghirdetett egész iskolát érintő pályázatok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázat valamint a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Energiatudatos Iskolákért Pályázata szintén elérhető a honlapról: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok

 

A Témahét idejére lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/onkentesek.

Az önkéntesnek a tanórát nem önállóan kell megtartania, szerepe az, hogy a pedagógussal egyeztetve vegyen részt az órán, az adott korcsoport számára befogadható, a tematikához kapcsolódó saját példákat hozzon, személyes példájával és hitelességével segítse az adott téma megértetését a diákokkal. Az önkéntes segítheti az iskolákat a pályázatok megvalósításában is: szakmai segítséget nyújthat az iskolásoknak, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott elvárásokat minél szakszerűbben valósítsák meg. Az önkéntesek az alábbi helyen regisztrálhatnak: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/onkentes-regisztracio

2018-ban is támogatjuk az iskolák helyi kezdeményezéseit, a fenntarthatósággal kapcsolatos egyéb programok nyilvánosságát, elérhetőségét. A Témahét központi honlapján megjelenést biztosítunk minden releváns programnak: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

PontVelem Nonprofit Kft. Fenntarthatósági Témahét 2018.

Weboldal: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/fenntarthatosagi.temahet/

E-mail: temahetpontvelem [dot] hu

Kapcsolat:

A Katolikus Pedagógiai Intézetnél Szentes Judit pedagógiai szakértő kéreshető szenteskatped [dot] hu; 1/4793012

Teremtésvédelemi hírek

Honvédelmi intézkedési terv 2018.05. 08.

2018, április 16 - 7:41de

2018. május 8-án 10 órától  Simonyi István, az EMMI Köznevelési Államtitkárság, Köznevelési Stratégiai Főosztályának munkatársa

a honvédelmi intézkedési terv elkészítését, a dokumentum egyes pontjainak közös kitöltése segítségével, mutatja be. A tájékoztató helyszíne a Katolikus Pedagógiai Intézet. A fenntartóval való egyeztetés után, fenntartónként legfeljebb 3-4 fő jelentkezését várjuk.
 

Jelentkezés Fenntartó neve: * - Válasszon! -Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli KongregációjaBoldogasszony IskolanővérekCiszterci Iskolai FőhatóságCongregatio JesuCsornai Premontrei PrépostságDebrecen-Nyíregyházi EgyházmegyeEgri FőegyházmegyeEsztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai FőhatóságaGödöllői Premontrei PerjelségGyőri EgyházmegyeHajdúdorogi FőegyházmegyeJézus Isteni Szívéről Nevezett Karmelita Nővérek KongregációjaJézus Társasága Magyarországi RendtartományaKalocsa-Kecskeméti FőegyházmegyeKaposvári EgyházmegyeKolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó SzervezetKonventuális Ferences Minorita RendKrisztus Légiója KongregációMagyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi FőapátságMagyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés PerjelségMagyar Bencés Kongregáció Szent Mór PerjelségMagyarok Nagyasszonya Ferences RendtartományMária Iskolatestvérek SzerzetesrendMegváltós NővérekMiasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek TársulataMiskolci EgyházmegyeMisszióstársaság (Lazaristák)Notre Dame Női Kanonok- és TanítórendNyíregyházi EgyházmegyePécsi EgyházmegyePécsi Püspöki Hittudományi FőiskolaPiarista Rend Magyar TartományaPremontrei Női KanonokrendSegítő Szűz Mária Leányai Don Bosco NővérekSzalézi Intézmény FenntartóSzékesfehérvári EgyházmegyeSzent Orsolya Rend Római Uniójának Magyar Orsolyita KözösségeSzent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek TársulataSzeretet Leányai TársulataSzociális MissziótársulatSzombathelyi EgyházmegyeVáci EgyházmegyeVeszprémi FőegyházmegyeEgyéb ... Fenntartó neve: Egyéb ... Résztvevő neve: * Amennyiben több személy képviselné a fenntartót, kérjük a nevüket vesszővel elválasztva adják meg. Résztvevő e-mail címe: * Kérjük csak egy e-mail címet adjon meg.

„Boldogabb családokért” Családi Életre Nevelés és a Ciklus-show program módszertana

2018, április 12 - 8:22de

Az Országos Lelkipásztori Intézet várja a pedagógusokat programjára, a jelentkezés és részletek a tájékoztatóban olvashatók. 

Családok éve 2018.

2018, április 11 - 1:17du

Az EMMI a családok éve alkalmából szabadvers pályázatot hirdetett. A pályázati felhívás letölthető, a beadási határidő: 2018. május 11.

Húsvét

2018, március 27 - 6:05du

Áldott, békés húsvéti ünnepet és a feltámadás örömét kívánják a Katolikus Pedagógiai Intézet munkatársai!

Katolikus Tanítók XIV. Szakmai Konferenciája - 2018.05.10.

2018, március 19 - 10:50de

Szeretettel meghívjuk
2018. május 10-én, csütörtökön 10 órára
a Katolikus Tanítók XIV. Szakmai Konferenciájára,
melynek mottója:
A teremtett világ rendje és szépsége

Meghívó és program

A konferenciára jelentkezni elektronikus formában a Katolikus Pedagógiai Intézet honlapján lehet a mai naptól, 2018. április 26-ig, illetve a létszámhatár eléréséig.

Tanítók szakmai konferenciái

Szent Gellért Ösztöndíj - 2018. pályázat nyertesei

2018, március 19 - 9:09de

A Szent Gellért Ösztöndíjat 2018-ben a PPCHA kuratóriuma a pályázó 65 intézmény közül 53 katolikus iskola 91 tanulójának ítélte oda. 

A katolikus iskolák kitartó és áldozatos munkája gyümölcseként hátrányos helyzetű és a tanulásban, közösségi munkában, sportban vagy egyéb tevékenységben kiemelkedő tanulók 4 hónapon át havi 10.000 Ft ösztöndíjtámogatást nyertek el. Gratulálunk a nyerteseknek.

a nyertes intézmények listája

PPCHA - Szent Gellért Ösztöndíj

Boldogasszony Éve - kreatív műveltségi vetélkedő

2018, március 19 - 8:34de

Katolikus Pedagógiai Intézet kreatív idén is meghirdeti kreatív műveltségi vetélkedőjét 7-11. osztályos diákok számára, ezúttal az 1947/48-as Boldogasszony Évéről, és a korabeli magyarországi Mária-kultuszról. A vetélkedő első fordulójának feladatai és az ajánlott irodalom már letölthetők, a megoldásokat (újság formájában) és a nevezési lapot május 2-án, délelőtt 9-ig kell elektronikusan beküldeni a gianone @ katped.hu címre. A június 6-i második fordulón a 8 legjobb eredményt elérő csapat vehet részt.

Mellékletek:  boldogasszony_eve_kiiras.pdfHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. május 02

Katolikus Óvodák XV. Szakmai Konferenciája 2018. 05. 11.

2018, március 14 - 2:09du

Meghívó és program

A konferenciára jelentkezni elektronikus formában a Katolikus Pedagógiai Intézet honlapján lehet a mai naptól, 2018. április 20-ig, illetve a létszámhatár eléréséig.

Minden teremtmény az Atya gyengéd szeretetének tárgya – Ökológiai konferenciát tartottak Rómában

2018, március 9 - 12:16du

„Radikális ökológiai megtérés a Laudato si’ kezdetű enciklika után – Minden teremtmény, ember és nem ember belső értékének felfedezése” – ez volt a címe a Pápai Gergely Egyetemen március 7-8-án zajló nemzetközi konferenciának. Ferenc pápa üzenetet küldött a tanácskozás résztvevőinek.

a Magyar Kurír cíkke

Teremtésvédelemi hírek

2017/2018 tanév II. féléves képzéseink egy részére még lehet jelentkezni

2018, március 5 - 1:20du

A jelentkezési felület azokra a képzésekre fogad jelentkezőket, ahol még néhány hely üresen maradt. A jelentkezési lehetőséget - a képzések szabad helyeinek függvényében - a képzés megtartását megelőző 10. napig nyitva hagyjuk.

Katolikus Iskolák XV. Országos Takáts Sándor Történelmi Versenye 2017/2018

2018, március 5 - 11:56de

A verseny célja:

A történelem iránti érdeklődés felkeltése, a tehetséges tanulók kiválasztása, képességeik kibontakoztatása, fejlesztése.

Kiemelt fejlesztési feladatok a történelem, társadalomismeret, honismeret, állampolgári ismeretek tantárgyhoz kapcsolódóan az anyanyelvi kommunikáció, az esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőkészség, az írásbeli és szóbeli kifejezőkészség, a rendszerszemlélet, a problémamegoldó képesség, a kritikai gondolkodás, a térbeli és időbeli tájékozódás, valamint az ismeretszerzés és tanulás képességének fejlesztése. A verseny folyamán az IKT eszközök aktív használatával fejleszthető a tanulók digitális kompetenciája.

A verseny témája:

"KERESZTÉNYSÉG PAJZSA " (V. Miklós pápa, 1455

MAGYARORSZÁG A VIRÁGZÓ ÉS A KÉSŐ KÖZÉPKORBAN

(A vegyesházi királyok kora)

1301 – 1526

A vegyesházi királyok uralkodása Magyarországon, gazdasági és hadügyi reformjaik, kormányzásuk, dinasztikus, és honvédelmi politikájuk. A lovagi eszmények megjelenése I. Károly, kibontakozása I. (Nagy) Lajos, és hanyatlása Zsigmond uralkodása idején. Az Oszmán-hódítók elleni önvédelmi harc a Hunyadiak és a Jagellók korában. A korszak magyar szentjeinek ismerete: Szent Hedvig, Kapisztrán Szent János életútja. A magyarországi reneszánsz kezdetei I. (Corvin) Mátyás udvarában. Magyar humanisták. A korszakhoz kapcsolható művészeti alkotások és kulturális események. A kor megjelenítése a magyar irodalomban.

A jelentkezés feltételei:

A versenyen a katolikus iskolákban tanuló 7-8. osztályos diákokból álló 4 fős csapatok indulhatnak. Az általános iskolák és a 4, 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok csapatai együtt versenyeznek.

A részvétel feltételei:

A jelentkezési lap és az egyes fordulók megoldott feladatlapjainak beküldése az adott határidőkig.

A nevezés módja: a verseny kiírással együtt megjelenő Nevezési lapot és az első forduló kitöltött feladatlapját együtt kell visszaküldeni a rendező iskola levelezési címére: 6000 Kecskemét, Czollner Mihály tér 5. 

A borítékra írják rá: Takáts Sándor Történelemi Verseny

Nevezési díj: nincs

A továbbjutás feltétele:

Az 1-3. fordulóban minden bejelentkezett csapat részt vehet.

A döntőbe a mindhárom fordulóban résztvevő csapatok közül a legtöbb pontszámot elért 10 csapat jut, akikhez csatlakozik még 2 csapat: a tavalyi címvédők és a rendező iskola csapata. A továbbjutottak az 1-3. fordulóban megszerzett pontjaikat nem viszik tovább a döntőbe.

Az eredmények közzététele: az egyes fordulók eredményeinek közzététele a www.katped.hu honlapon történik. A döntőbe jutó csapatok külön értesítést is kapnak e-mailben.

Fordulók:A feladatok a www.katped.hu honlapon lesznek elérhetőek, igény esetén a feladatlapokat postai úton is megküldjük.

A 1. forduló feladatai 2017. október 25-től elérhetők lesznek a fenti honlapon.

A feladatok beadásának határideje:

1. forduló: 2017. december 15. (péntek)

2. forduló: 2018. február 2. (péntek)

3. forduló: 2018. március 16. (péntek)

A feladatlapokat postán kell elküldeni a versenyt lebonyolító iskolába:

Levélcím: Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, 6000 Kecskemét, Czollner Mihály tér 5.

Döntő ideje: 2018. május 12. (szombat)

A döntő helyszíne: Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, Kecskemét.

Díjazás: A verseny győztesei nagy értékű könyvjutalomban részesülnek.

A szervezők elérhetősége és felvilágosítás:
Iskolai titkárság: felsotagozatkecskemet [dot] piarista [dot] hu Telefon: 06 76 416 418 ,Mobil: 06 30 399 71 88
Versenybizottság: kozicz [dot] janoskecskemet [dot] piar [dot] hu   Mobil: 06 30 65 96 121

 

A verseny az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Nemzeti Tehetségprogram keretében támogatott NTP-TMV-17-0104 projekt részeként valósul meg.

Címke: Tanulmányi versenyek híreiMellékletek:  Felhívás 1. forduló feladatai 2. forduló feladatai 1. forduló eredményei 3. forduló feladatai 2. forduló eredményeiHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2017. december 15

Jelentkezés a 2019. évi pedagógusminősítésre

2018, március 1 - 9:06du

Megjelent a 2019. évi pedagógusminősítésre vonatkozó miniszteri közlemény. A minősítésre a jelentkezési lapot legkésőbb 2018. március 31-ig le kell leadni az intézményvezetőnek.

Többek között minősítő vizsgára kell jelentkezniük azoknak, akiknek a gyakornoki ideje 2019-ben jár le, illetve a Pedagógus II fokozat elérésére írányuló minősítésre jelentkezhetnek azok a Pedagógus I fokozatba soroltak, akik 2018. március 31-ig legalább 12 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek (az előző jelentkezés 20 évéhez képest ez jelentős csökkentés) vagy 8 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek és van pedagógus szakvizsgájuk. További tájékoztatás a csatolt dokumentumban található.

 

Minősítési keretszámokPedagógiai tájékoztatás

Bookworms

2018, március 1 - 10:47de

A sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Óvoda BOOKWORMS LIVE A HEALTHY LIFE címmel angol nyelvi versenyt hirdet az Egri Főegyházmegye területén található általános iskolák felső tagozatosai számára.

Címke: Tanulmányi versenyek híreiMellékletek:  VersenyfelhívásHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. március 23

Wass Albert vetélkedő

2018, március 1 - 10:07de

A Tanítók Fekete István Egyesülete versenyt hirdet 3. évfolyamos tanulók számára.

Címke: Tanulmányi versenyek híreiHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. március 14

7. Ökumenikus Diákfilmszemle

2018, február 28 - 2:13du

A Katolikus Pedagógiai Intézet, az Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, valamint a Budapesti Piarista Gimnázium a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák 5-12. osztályos diákjai számára meghirdeti hetedik országos filmszemléjét.

Az ökumenikus szervezőbizottság így fogalmazta meg a filmszemle kiemelt témáját: ÚJRAJÁTSZVA - Amikor egy helyzetet szeretnénk újraélni, hogy másként léphessünk benne.

Az eddigi évekhez hasonlóan szabadon választott témájú filmek is beküldhetők. Tetszőleges lehet az alkotások műfaja is: dokumentumfilm, kisjátékfilm, etűd, animációs film, stb., azonban a pályaművek időtartama nem haladhatja meg a 8 percet. A filmek beadási határideje: 2018. május 7.

A szemle ünnepélyes, nyilvános bemutatója 2018. június 2-án, szombaton délelőtt 10 órakor lesz a Sapientia Főiskola Auditorium Maximum termében (Budapest, V. Piarista köz 1.). A vetítés után a zsűri értékelés keretében kiválasztja a legjobb alkotásokat, kihirdeti a kategóriák győzteseit, és átadja a díjakat. A díjak az iskolai filmkészítést segítő videofelszerelésekből állnak, három kategóriában összesen 500.000 Ft értékű videokamera, statív, videolámpa, stb., kerül kiosztásra.

Egyéb részletek és az elmúlt filmszemlék anyagai, filmjei a szemle weboldalán találhatók: www.okudiakfilm.hu

A filmszemlével kapcsolatos bármilyen jellegű kérdéssel a szemle főszervezőjéhez, Wettstein József piarista tanárhoz lehet fordulni: wettstein [dot] jozsefgmail [dot] com

Címke: Tanulmányi versenyek híreiHatáskör: Ökumenikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. május 07

Renovabis pályázat - változás

2018, február 22 - 12:37du

A pedagógus képzésekre vonatkozó jelentkezés beadási határideje: 2018. március 6. A 2018. évre szóló kiírás és jelentkezési lap  megjelent. 

Oldalak