KaPI

Feliratkozás KaPI hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 1 óra 14 perc

Katolikus iskolák a legjobb gimnáziumok között

2018, november 14 - 2:54du

A HVG 2018. októberi kiadványában 14 katolikus gimnázium szerepel a legjobb száz középiskola között, miközben a katolikus gimnáziumok aránya csak 10,28 %.

(A HVG kiadványa a rangsort a 2016/2017-os tanév második félévének eredményei alapján állította fel, így a létszámadatok is e tanév statisztikai adatait tükrözik.)

katolikus_iskolak_a_100_legjobb_magyar_kozepiskola_kozott_2018.pdfKatolikus oktatás Magyarországon

Szent Gellért Ösztöndíj - 2019.

2018, november 14 - 12:58du

Szent Gellért Ösztöndíj - 2019. pályázat kiírása

A PRO PAEDAGOGIA CHRISTIANA ALAPÍTVÁNY pályázatot hirdet Szent Gellért Ösztöndíj – 2019. címmel 

I. A PÁLYÁZATBAN RÉSZTVEVŐK KÖRE:

A pályázatban a Katolikus Pedagógiai Intézettel pedagógiai szakmai szolgáltatói szerződést kötött fenntartók nevelési-oktatási intézményei közül az általános iskolák, gimnáziumok, szakgimnáziumok, szakiskolák és kollégiumok vehetnek részt.

II. A PÁLYÁZAT CÉLJA

A pályázat célja: az oktatási intézményekben a rászoruló tanulók támogatása ösztöndíj formájában.

III. PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:

Általános feltételek:

 1.  1) Csak önálló intézmény adhat be pályázatot (tagintézmény nem pályázhat külön).
 2.  2) Egy intézmény csak két tanulói ösztöndíjra pályázhat.
 3.  3) Pályázható összeg érintett gyermekenként négy hónapra (2019. február-május) havi 10.000 Ft.
 4.  4) Önrészt nem várunk el az intézményektől. Ha saját alapítványukból, vagy más forrásból tudnak további támogatást adni tanulóiknak, kérjük, tüntessék fel.
 5.  5) A pályázó intézmény vállalja, hogy az ösztöndíjban részesülő tanulóinak nevét az intézményben plakáton (kötelező), honlapján (kötelező) és lehetőség szerint a helyi sajtóban közzéteszi, ezekkel népszerűsítve a Pro Paedagogia Christiana Alapítványt.

 

Részletes feltételek:

Az intézmények az alábbi három feltételnek együttesen megfelelő tanulók számára pályázhatják meg az ösztöndíjat:

 1. 1) A gyermek mindkét szülője vagy az őt egyedül nevelő szülője/gondviselője munkanélküli; (munkanélkülinek tekintjük a rendszeres főállású jövedelemmel minimum fél éve nem rendelkező személyt, illetve ha GYES-en, GYED-en, közmunkaprogramon van vagy nyugdíjas);
 2. 2) minimum 3 kiskorú gyermek nevelkedik a családban;
 3. 3) a gyermek az I. pontban megadott intézmény nappali tagozatos tanulója.

Megjegyzés:

 • A pályázatok elbírálásánál a kuratórium szempontként figyelembe veszi a tanulók tanulmányi eredményét, sportteljesítményét, közösségi szerepvállalását.
Pályázat határideje: 2018. december 10Pályázók köre: IntézményekHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettCímke: Pályázati hírek, PPCHA - Szent Gellért Ösztöndíj

Szent István és kultusza - kreatív műveltségi vetélkedő

2018, november 14 - 11:44de

A Katolikus Pedagógiai Intézet idén is meghirdeti kreatív műveltségi vetélkedőjét 7-11. osztályos diákok számára, ezúttal Szent Istvánról  és kultuszáról. A vetélkedő első fordulójának feladatai és az ajánlott irodalom már letölthetők, a feladatok megoldásait és a nevezési lapot január 8-ig kell elektronikusan beküldeni a gianone @ katped.hu címre.

Azok a csapatok, akik teljesítik a továbbjutáshoz szükséges szintet, a második fordulóban az 1938-as jubileumi Szent István-évvel kapcsolatos újság kiadásával foglalkozhatnak. A május 15-i szóbeli döntőben a 6-8 legjobb eredményt elérő csapat vehet részt.

Tanulmányi- és sportversenyek, pályázatokHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2019. január 08

Természetismeret verseny

2018, november 13 - 2:30du

A Páduai Szent Antal Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és AMI a Katolikus Pedagógiai Intézettel és az Öveges József Tanáregylettel közösen idén is meghirdeti a hatodik osztályos diákok számára a természetismeret versenyt.

A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak. Egy iskolából, osztályból több csapat is indulhat a versenyen.

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a diákoknak egy dolgozatot kell készíteniük a megadott témából, amelyet 2019. február 22-éig kell az iskola címére (2087 Piliscsaba 3, Pf. 52.) eljuttatni.

A döntő időpontja várhatóan 2019. március 30-án /kevesebb jelentkező esetén 2018. március 29-én/ lesz iskolánkban, ahol főleg kísérleti, megfigyelési feladatokat kell elvégezni, amelyek felölelik az 5-6. osztályos természetismeret tananyagot.

Az első forduló témája:    A globális felmelegedés

 

Jelentkezési határidő:  2018. december 21.

További információ: szentantaliskola2081gmail [dot] com

 

termeszetismeret_verseny_meghirdetese.docxHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. december 21

Audacity hangszerkesztő képzés - iskolai műsorok szerkesztéséhez

2018, november 12 - 11:27de

Az Audacity program nyílt forráskódú, szabadon használható hangszerkesztő szoftver. Ingyenesen letölthető, használható. A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik szeretnének olyan ismeretekhez jutni, amellyel hangot vághatnak, szerkeszthetnek (a hang fájl-formátumai; hang beolvasása, importálása; hangvágás, szerkesztés; kész feladat elmentése, exportálása).

Időpont: 2018. november 22. csütörtök, 10.00-14.30 óra
Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet
Jelentkezési határidő: 2018. november 19.
Részletes program
Jelentkezés a képzére

 

Alsó tagozat

Csodák Palotája pedagógusoknak

2018, november 9 - 5:06du

A Csodák Palotája pedagógus csoportoknak ingyenes módszertani napot kínál. Letölthető az intézmény pedagógusoknak szóló 2018/2019-es kiadványa.

Pedagógiai tájékoztatás

Katolikus Iskolák XVI. Országos Takáts Sándor történelemversenye

2018, november 8 - 11:00de

A verseny célja

A történelem iránti érdeklődés felkeltése, a tehetséges tanulók kiválasztása, képességeik kibontakoztatása, fejlesztése.
Kiemelt fejlesztési feladatok a történelem, társadalomismeret, honismeret, állampolgári ismeretek tantárgyhoz kapcsolódóan az anyanyelvi kommunikáció, az esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőkészség, az írásbeli és szóbeli kifejezőkészség, a rendszerszemlélet, a problémamegoldó képesség, a kritikai gondolkodás, a térbeli és időbeli tájékozódás, valamint az ismeretszerzés és tanulás képességének fejlesztése. A verseny folyamán az IKT eszközök aktív használatával fejleszthető a tanulók digitális kompetenciája.

A verseny témája: "Annyi áldás szálljon rája..."

Magyarország 1848-1849-ben

 

A verseny célja, hogy történelmünk két döntő fontosságú, a nemzet sorsát hosszú távon meghatározó évét, 1848-at és 1849-et komplex módon megközelítve dolgozza fel. A történelmi események mellett a kiemelkedő személyiségek példáját is fel szeretnénk mutatni a mai fiataloknak. A verseny tematikája a művészeti, történelmi, gazdasági, földrajzi ismeretek bővítését szolgálja. Módszertanilag az ábrázolás, dramatizálás, éneklés is megjelenik a lexikális tudás mellett.

A jelentkezés feltételei:

A versenyen a katolikus iskolákban tanuló, 5-8. évfolyamos diákokból álló 4 fős csapatok indulhatnak. Az általános iskolák és a gimnáziumok csapatai együtt versenyeznek. Minden iskola tetszőleges számú csapattal indulhat, de a döntőbe egy iskolából csak egy csapat juthat.

A részvétel feltételei:

A jelentkezési lap és az egyes fordulók megoldott feladatlapjainak beküldése az adott határidőkig.

A nevezés módja: a Katolikus Pedagógiai Intézet  illetve a Szent József Katolikus Iskola és Óvoda honlapján a kiírással együtt megjelenő nevezési lapot az első kitöltött feladatlappal együtt visszaküldeni a szervező iskola címére: 6400 Kiskunhalas Áchim András u. 1.

A borítékra írják rá: Takáts Sándor történelemverseny

Nevezési díj: nincs

A továbbjutás feltétele:

Az 1., 2. és 3. fordulóban minden jelentkezett csapat részt vehet.
A döntőbe a mindhárom fordulóban részt vevő csapatok közül a legtöbb pontszámot elért 10 csapat jut, akikhez csatlakozik még 2 csapat: a tavalyi címvédő és a rendező iskola csapata. A csapatok az 1-3. fordulóban megszerzett pontjaikat nem viszik tovább a döntőbe.

Az eredmények közzététele:

Az egyes fordulók eredményeinek közzététele a www.katped.hu  és a www.sztjozsef.sulinet.hu honlapon történik.
A döntőbe jutó csapatok külön értesítést is kapnak e-mailben.

Fordulók:
A feladatok a www.katped.hu és a www.sztjozsef.sulinet.hu honlapon lesznek elérhetőek.
A 1. forduló feladatai 2018. november 12-től elérhetők lesznek a fenti honlapokon.

A feladatok beadásának határideje:
1. forduló: 2018. december 21. (péntek)
2. forduló: 2019.február 17. (vasárnap)
3. forduló: 2019. március 24 .(vasárnap)
A kitöltött feladatlapokat postán kell elküldeni a versenyt szervező iskolába.
Levélcím: Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6400 Kiskunhalas Áchim András u.1.
A döntő időpontja: 2019. május 18.(szombat)

A döntő helyszíne: 6400 Kiskunhalas Áchim András  utca 1.
Díjazás: A döntő minden résztvevője és a csapatok felkészítő tanárai jutalomban részesülnek.

A szervezők elérhetősége és felvilágosítás:
Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda: www.sztjozsef.sulinet.hu weboldalon és
a katiskolagmail [dot] com e-mail címen
vagy telefonon Tyavoda Juliannánál: 77/ 421-016 ,  Mobil: 30/ 574-12-05 és a juli0228freemail [dot] hu e-mail címen.

 

 

 

Tanulmányi- és sportversenyek, pályázatok Ajánlott irodalomHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. december 21

XXVII. Károly Ireneusz Fizikaverseny

2018, november 6 - 12:35du

A Katolikus Pedagógiai Intézet a katolikus egyházi gimnáziumok tanulói számára meghirdeti a XXVII. Károly Iréneusz Fizika Tanulmányi Versenyt.

A verseny szakmai szervezését az Öveges József Tanáregylet tiszteletbeli tagjaiból, egyetemi oktatókból álló versenybizottság végzi.
A verseny időpontja: 2019. március 29-30. (péntek-szombat)

A verseny házogazdája:Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium  (2100 Gödöllő, Takács Menyhért út 2. Telefon: (+36- 28) 514 995

http://iskola.premontrei.hu/karoly-ireneusz

A versenyen való részvétel szándékát 2019. január 31.-ig a versenyt megrendező iskola szervezőtanárának, Dr. Víg Piroska tanárnőnek kell jelezni a Vig [dot] Piroskagek [dot] szie [dot] hu címen!

A verseny megrendezése komoly anyagi terhet jelent a vendéglátó iskoláknak, ezért a korábbi évekhez hasonlóan a versenyzőktől étkezési- és szálláshozzájárulást kérünk. A hozzájárulás összege versenyzőnként 2500 Ft.

Az 1.  forduló (otthoni kísérleti csoportmunka) anyaga letölthető.

A verseny az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Nemzeti Tehetségprogram keretében támogatott NTP-TMV-18-0042 projekt részeként valósul meg.

 

Tanulmányi versenyek hírei Felhívás Otthoni mérésekHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2019. január 31,

Katolikus iskolák nemzetközi teremtésvédelmi akciója

2018, november 5 - 12:44du

A katolikus iskolák nemzetközi teretmésvédelmi projektje a ’Tudok Tenni’ címet viseli.

A projekt célja, hogy Ferenc pápa Laudato Si’ teremtésvédelmi enciklikájára választ adjon a gyermekek és fiatalok körében.

A projekt támogatói és kidolgozói nemzetközi szervezetek:

 • a Katolikus Nevelés Nemzetközi Szervezete (OIEC), melynek100 tagországa között a Katolikus Pedagógiai Intézeten keresztül a magyar katolikus közoktatási intézmények is résztvevői;
 • a Legfőbb Szerzeteselöljárók Nemzetközi Egyesülésének (USG-UISG) Oktatási Bizottsága,
 • A Katolikus Nevelés Öregdiákjainak Világszervezete (OMAEC) és
 • a Design For Change nemzetközi katolikus pedagógiai mozgalom.

 

A projekt része, hogy egy pedagógiai eszközrendszert is felajánl arra, hogy a gyermekeket és fiatalokat be tudjuk vonni a teremtésvédelem témájába.

Ez a módszer azon kívül, hogy módszertani segítséget ad, nemzetközi kapcsolatok hálózatát is megteremti tovább inspirálva ezzel a résztvevőket a folyamatban. Jelenleg 70 ország katolikus intézményei vesznek már rész a projektben.

Projekttel kapacsoaltos további információk: Szentes Judit / szenteskatped [dot] hu

A projket részletes leírása Módszertani útmutatóTeremtésvédelemi hírek

XVIII. Cultura Nostra - Kárpát-medencei történelmi vetélkedő

2018, október 30 - 4:18du

A vetélkedő témája: Az Erdélyi Fejedelemség és a szétszakított Magyarország története (1526-1690)

A versenyen részt vehetnek magyarországi és határainkon túl élő magyar középiskolások (14-18 év között) 3 fős csapatokban képviselve iskolájukat.

A vetélkedő menete:
– Az első forduló feladatsorát a verseny honlapjáról tudják letölteni a csapatok 2018. december 6-án, csütörtökön 14 órakor, amelyet kitöltés után, legkésőbb aznap 16 óráig kell visszaküldeniük.
– A második, regionális forduló feladatlapját a Kárpát-medence különböző városaiban készítik el a résztvevők 2019. február 21-én.
– A szóbeli döntő a Pannonhalmi Főapátságban 2019. április 29- 1. között kerül megrendezésre, melyre a legjobb teljesítményt elért 10 csapatot hívjuk meg.

A döntőbe jutott csapatok értékes könyvjutalomban részesülnek. Az 1–3. helyezett csapatok és felkészítő tanáraik részt vehetnek a vetélkedő témájához illeszkedő nyári szakmai kiránduláson, s a felkészítő tanárok munkáját értékes tárgyi nyereményekkel ismerjük el.

Jelentkezni 2018. november 29-ig a culturanostra.bences.hu honlapon lehet a diákok nevének, iskolájának és felkészítő tanárának megjelölésével. A jelentkezéskor e-mail címet kell megadni, ahova a versennyel kapcsolatos információkat postáznak a szervezők. Minden jelentkezett csapat önálló e-mail címmel kell rendelkezzen, mely egyben bejelentkezési névként is működik a verseny honlapján. A Cultura Nostra Történelmi Vetélkedő fenti honlapján további információ (pl. a felkészüléshez ajánlott szakirodalom) szerezhető a versenyről.

Tanulmányi versenyek híreiHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. november 29

Jelentkezés a 2018. évi mérlegképes továbbképzésre

2018, október 26 - 4:18du

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI)  2018. évben is megszervezi a gazdasági szakemberek részére a mérlegképes kötelező továbbképzést. A vállalkozási szakos továbbképzésünkkel  azon mérlegképes könyvelők szerezhetik meg a szükséges 16 kreditpontjukat (8 számviteli + 8 nem számviteli témakörben minősített kreditpont), akik vállalkozási szakterületen rendelkeznek regisztrációval.

A könyvviteli szolgáltatást  végzők részére kötelező továbbképzést az alábbiak szerint szervezzük:

Témák:

2018. év eleji, valamint 2018. év nyári adó és társadalombiztosítási változások.

Általános forgalmi adó aktuális kérdései (számlaadatokról online adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől hatályos szabályok), 2018. július 25-én kihirdetett áfa- változások
 

Témakör:           nem számvitel
Szakterület:       vállalkozási

Időtartam:          360 perc (8 kredit pont)

    Tervezett időpontok-oktatók:

 • 2018. november 20.   9:30-12:45         Sike Olga
 • 2018. november 20.   13:15-16:30       Oláh Gáborné
 • 2018. december 14.   9:30-12:45         Oláh Gáborné
 • 2018. december 14.    13:15-16:30      Sike Olga

A képzés helyszíne:       KaPI (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.)

Témák: Számviteli nap 2018. (Követelések, kötelezettségek, bizonylatolás, beszámoló, zárás, támogatások ellenőrzése, saját tőke elemei, kiegészítve egyházi sajátosságokkal)

Témakör:           számvitel
Szakterület:       vállalkozási

Időtartam:          360 perc (8 kredit pont)

    Tervezett időpontok-oktatók:

 • 2018. november 26.   9:30-16:30         Horányi Márton
 • 2018. december 13.   9:30-16:30         Horányi Márton

A képzés helyszíne:       KaPI (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.)

A képzés díjának (20.000.- Ft/ 2 nap) számlázása utólag történik.

A képzésre szeretettel várjuk azokat a gazdasági dolgozókat is, akik regisztrációval nem rendelkeznek!

Fontos tudnivaló: Csak helyesen megadott és érvényes regisztrációs szám, valamint az előadás kezdő és záró jelenléti ívének aláírása esetén lehet érvényesíteni az előadásokon megszerezhető pontokat.

A jelentkezés határideje: 2018. november 15.

Az űrlap kitöltéséről visszaigazoló e-mailt küldünk.

Kérjük a jelentkezőket, hogy ne írjanak csupa nagybetűvel, mert elektronikus környezetben nem segíti az olvashatóságot.

Könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzése Választott csoport és időpont * Adó- és járulékszabályok változása 2018. évben | 2 csoport 2018. november 20. (kedd) 9.30 - 12:45-ig és 13:15 - 16:30-ig Számviteli nap 2018. | 1 csoport 2018. november 26. (hétfő) 9.30 - 12:45-ig és 13:15 - 16:30-ig Számviteli nap 2018. | 4 csoport 2018. december 13. (csütörtök) 9.30 - 12:45-ig és 13:15 - 16:30-ig Adó- és járulékszabályok változása 2018. évben | 3 csoport 2018. december 14. (péntek) 9.30 - 12:45-ig és 13:15 - 16:30-ig Jelentkező neve * Pl.: Dr. Születéskori név * Születési hely * Születési idő * Év Év19481949195019511952195319541955195619571958195919601961196219631964196519661967196819691970197119721973197419751976197719781979198019811982198319841985198619871988198919901991199219931994199519961997199819992000 Hónap Hónapjanfebmáráprmájjúnjúlaugszepoktnovdec Nap Nap12345678910111213141516171819202122232425262728293031 Anyja neve * Regisztrációs szám 6 jegyű mérlegképes regisztrációs szám. Ha Önnek nincs regisztrációs száma kérem, hogy 6 db egyest írjon be. Szakterület megnevezése vállalkozási pénzügyi egyéb szervezeti (nonprofit) államháztartási IFRS Mobilszáma * Telefonszáma E-mail címe * Lakcím Irányítószám * Település neve * Utca, hsz, emelt, ajtó, stb * Levelezési címe (ha eltér a lakcímtől) Irányítószám Település neve Utca, hsz, emelt, ajtó, stb Számlázás Számlázási név Irányítószám Település neve Utca, hsz, emelt, ajtó, stb Számlafogadási cím (amennyiben eltér a vevő címétől): Irányítószám Település neve Utca, hsz, emelt, ajtó, stb Megjegyzés Köyvvizsgáló kamarai tagszám

Zöld hírek 2018 október

2018, október 26 - 9:23de

1. Komposztáló szépségverseny

Október 31-ig lehet nevezni, és fotót feltölteni a https://hulladekvadasz.hu/2018/10/03/komposztalo-szepsegverseny/?fbclid=IwAR3it2oxtngkc1jp-AlkVVV440VxcuL7L3it-vO521lMdANlwKtEiSI84iQ szépségversenyhez. A nevezési időben beérkezett versenyzők komposztálójáról készült képek felkerülnek a hulladekvadasz.hu honlapjára, ahol a szavazók (olvasók) bárkire szavazhatnak november 1-30 között. A legtöbb szavazatot elért versenyző a nyertes és övé a díj és a nyeremény.

2. A XXVIII. Természet–Tudomány Diákpályázat felhívása és versenyszabályzata

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által meg­hirdetett, a Természet Világa tudományos ismeret­terjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkpá­lyázaton indulhat bármely középfokú iskolában a 2018/2019-es tanévben tanuló vagy végző diák, hatá­rainkon belülről és túlról.

A pályázat terjedelme 8000–20 000 betűhely (ka­rakterszám, szóközökkel együtt), tetszőleges számú illusztrációval. A kéziratot három kinyomtatott pél­dányban kérjük. A nyomtatott változattal együtt a pályázatot CD-n (vagy DVD-n) is kérjük megküldeni, a szöveget Word formátumban, a képeket, ábrákat külön fájlban (JPG vagy TIFF).

Alapvető követelmény, hogy a cikkek olvasmá­nyosak, stilisztikai és helyesírási szempontból kifo­gástalanok legyenek. Kérjük a felkészítő tanárokat, szíveskedjenek e tekintetben is útmutatást adni tanítványaiknak. Ne feledjék, hogy a diákpályázat cikkírói pályázat is, ezért a dolgozatokat úgy kell megírni, hogy annak tartalmát a természettudomá­nyok iránt érdeklődő, de a témában nem járatos ol­vasók is megértsék. A pályamunkák végén kérjük a felhasznált irodalmat és forrásmunkákat megjelöl­ni. A szó szerinti idézetek forrásának fel nem tünte­tése etikai vétség, és a dolgozatnak az értékelésből való kizárásával jár.

A pályázat tartalmazza készítője nevét, lakcímét, e-mail-címét, telefonszámát, iskolája pontos címét irá­nyítószámmal együtt, valamint felkészítő tanára nevét és elérhetőségét.

A helyi (iskolai) fordulón továbbjutó dolgozatok benyújtásának (postai feladásának) határ­ideje mindegyik kategóriában 2018. december 7. A pá­lyázat beadható személyesen (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.), vagy postán (1444 Budapest, 8. Pf. 256.).

Pályázati kategóriák:

 • Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége
 • Önálló kutatások, elméleti összegzések
 • Matematika és informatika
 • Egészségtudomány

Díjazás:

Minden kategóriában I. díj, II. díj, III. díj, valamint a zsű­ri döntésével több, arra érdemes írásnak különdíj is ki­adható. A zsűri a díjazott diákok felkészítő tanárainak a munkáját is értékes jutalmakkal ismeri el. A konkrét díjazásról a zsűri a bírálati folyamat során dönt.

A pályaművek elbírálására előre láthatóan 2019. március 1-ig kerül sor, a díjakat diákkonferencia keretében adjuk át 2019 tavaszán.

A Természet–Tudomány Diákpályázat pályázati kiírását a Természet Világa számaiban közöljük, illetve olvasható a folyóirat honlapján is.

 

3. Online kurzus angolul: “Bevezetés a környezeti nevelésbe”

Az online kurzusra a regisztrációs felület már nyitva áll.

„We invite you and your colleagues to participate in the "Introduction to Environmental Education" online course. As usual, we expect to have hundreds of participants from dozens of countries, which provides a great opportunity for networking and social learning. Feel free to post the course information and flyer on social media, or forward to your friends who may be interested. Registration is open!”

“Introduction to Environmental Education”
Cornell University online course
5 weeks (Nov 6 – Dec 10, 2018)
Register now: https://civicecology.org/course-iee

 

4. Suli-szeizmológia, avagy kiből lesz marskutató?

A NASA 2018-as InSight Mars expedíciója során szeizmométert is telepítenek a Marsra, amely „élő” adatokat küld vissza a Földre. Az erre épülő British Geological Survey „MarsQuake” projectje során műholdképeket felhasználva e szeizmométer jelei alapján új meteor becsapódási krátereket kereshetnek az érdeklődők, segítve a marskutatást. A „Marsrengések” program ennek a magyarországi diákok számára elindított párja, ami egy ismeretterjesztő kiadványt és hozzá kapcsolódó kísérleteket tartalmaz. A célközönség a 11-18 éves korosztály. E programról kaphatnak ízelítőt a látogatók november 20-án az Obszervatóriumban, ahol bemutatják a működő modern szeizmológiai állomást is.

Az érdeklődők kb. 1 órás bemutatón vehetnek részt, reggel 8 órától 15 óráig.

Regisztráció: Kiszely Márta: kiszely [dot] martacsfk [dot] mta [dot] hu

Helyszín: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, 1112 Budapest, Meredek utca 18.

 

8. Földtudományos forgatag

Földtudományos forgatag a Magyar Természettudományi Múzeumban.

„Vajon hogyan dolgozik egy modern geológus? Segítik-e a napról napra megjelenő újabb és újabb „kütyük” egy őslénykutató, vagy egy ásványgyűjtő munkáját? A geofizikusok manap­ság milyen műszerekkel néznek be a Föld belsejébe? Hogyan olvashatók ki a klímaváltozás nyomai az üledékes kőzetek lapjaiból? És vajon mi lesz jövőre az Év ásványa és az Év ősmaradványa?”

Nyitva: november 10-11. (szombat-vasárnap) 10-18 óra között:

http://foldtan.hu/hu/forgatag2018

 

5. Tisza Nemzetközi Fotópályázat

Legkedvesebb folyónk a Tisza. A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület a Tisza és a Tisza-mente tájai megörökítése, hazai és nemzetközi vonzerejének fokozása céljából nemzetközi fotópályázatot hirdet, „Találkozásom a Tiszával” címmel.

A pályázat témája: Találkozásom a Tiszával (forrástól a torkolatig bármely évszakban, bárhol).

Beküldendő elektronikus úton, kép formátumban pályázóként legfeljebb 3 színes fotó (lehet 3 fotóból álló képsorozat), mely készülhet fényképezőgéppel, vagy telefonnal. 1-1 mondatos képaláírást kérünk, melyből kiderül, mikor, hol készült a felvétel. Ha személy is látható rajta, kérjük megadni nevét. A képszövegből derüljön ki, mikor, hol készült a felvétel. Ha személy is látható rajta, kérjük megadni nevét. (Pályázni korábbi időszakban készült képpel (képsorozattal) is lehet.

A képeket az alábbi címre kérjük eljuttatni: jaszkunexternet [dot] hu

Kérjük feltüntetni a pályázó nevét, születési helyét és dátumát, lakcímét, postai levélcímét, tanintézetét (ha van). A pályázatot, a beérkezett képeket, a pályázók adatait bizalmasan kezeljük, azt harmadik személynek ki nem szolgáltatjuk.

A pályázat nyílt. A pályázónak nem szükséges a Tisza mellett laknia! Oda látogatók ugyanolyan eséllyel pályázhatnak. Nem korlátozzuk a pályázó életkorát. Képet küldhet be magyar és nem magyar állampolgár, éljen határokon belül, vagy azokon kívül, illetve a szórványban.

A pályázó témáját merítheti a néprajzból, a természetből – beleértve a növény- és az állatvilágot is – és a folyó mentén élők társadalmából. Megörökítheti, ábrázolhatja a vízi élet sokszínűségét a horgászattól, a halászattól, a hajózáson át a vízi sportokig, beleértve a vadvízi evezést is, az ünnepeket és a dolgos hétköznapokat.     

A pályaműveket egyesületünk által felkért szakmai zsűri bírálja el.

Beküldési határidő: 2019. január 15.

Ösztönözzük a gyorsaságot! A pályázat kiírója külön 10-10 ezer forint jutalomban részesíti az első öt beérkezett pályamű alkotóját.

A pályázatot díjazzuk, a legjobb képeket megjelentetjük. A pályázó a képe (-i) beküldésével kijelenti, hogy a pályázaton való részvételével képét (képeit) a pályázat kiírójának térítésmentesen ajánlja fel további felhasználásra.

A pályázatra érkezett alkotásokból kiállítás készül. Az első kiállítás ünnepélyes megnyitójára az eredményhirdetésen kerül sor.

A pályázó tudomásul veszi, hogy képe kiállításokon nagyközönség elé kerül, valamint a tervezett kiadványban válogatást követően megjelennek.

Eredményhirdetés 2019. április 26-án, 10 órától, Szolnokon, a Tiszaligetben.

Minden díjazott pályázót értesítünk!

Díjazás:

 1. díj: Kompletten felszerelt Csepel kerékpár.
 2. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 2 fő részére, díjtalan részvétellel.
 3. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 1 fő részére, díjtalan részvétellel.

Nevezés:

A pályázó neve:

Nemzetisége:

Postai levélcíme irányítószámmal:

Elérhetőségei telefon, mobiltelefon, e-mail:

Pályamunkái, képei képaláírása, szövege:

Dátum, aláírás:

 

6. Nemzetközi Esszépályázat: Együtt a Tiszáért! Újabb cianid katasztrófa ellen! 

A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület a Tisza és mellékfolyói, a folyók mentén élők megóvása érdekében nemzetközi esszépályázatot hirdet, „Együtt a Tiszáért! Újabb cianid katasztrófa ellen!” címmel.

A pályázat témája: Hogyan élték át szüleim, nagyszüleim a 2000. évi cianid-katasztrófát?  Milyen javaslatot fogalmazunk meg velük közösen, hasonló katasztrófa megelőzésére? 2020-ban lesz a cianid-katasztrófa 20. évfordulója.

2000. január 30-án 100 ezer köbméternyi cianidos zagy szabadult ki a romániai Máramaros megye székhelye, a Nagybánya közeli tározóból. A szennyeződés elpusztította a Zazar, a Lápos, a Szamos és a Tisza élővilágát. Egyre hígult, azonban hatása érezhető volt a Dunában is. Belgrádnál is halpusztulást okozott. (Lásd bővebben az interneten.)

A pályázat nyílt. A pályázónak nem szükséges a Szamos, a Tisza mellett laknia! Gondolatait kifejtheti az is, aki érzelmileg azonosult a katasztrófa keltette vészhelyzetben a tragédia átélőivel, a kárt szenvedettekkel, beleértve az embereket és az ökológiai rendszereket egyaránt.

A pályázat minden tekintetben nyílt. Azaz, ha nagyszüleidnek, szüleidnek idejük engedi, ők is megfogalmazhatják és beküldhetik gondolataikat.

Nem határozzuk meg a pályamű terjedelmét, nem korlátozzuk a pályázók életkorát. Pályázatot nyújthatnak be magyar és nem magyar állampolgárok, határokon belül és kívül, illetve a szórványban élők egyaránt. A pályázat nyelve magyar.

Beküldési határidő: 2019. január 15.

Ösztönözzük a gyorsaságot! A pályázat kiírója 10-10 ezer forint jutalomban részesíti az első öt beérkezett pályamű alkotóját.

A pályázatot az alábbi címre, Word dokumentumban kérjük eljuttatni:

jaszkunexternet [dot] hu.

A pályaműveket egyesületünk által felkért szakmai zsűri bírálja el.

A pályaművön kérjük feltüntetni a pályázó nevét, születési helyét és dátumát, lakcímét, postai levélcímét, tanintézetét (ha van). A pályázatot és a beérkezett pályaműveket, a pályázók adatait bizalmasan kezeljük, azt harmadik személynek ki nem szolgáltatjuk.

A pályázatot díjazzuk, a legjobb esszéket kiadványunkban megjelentetjük. A pályázó pályaműve beküldésével kijelenti, hogy a pályázaton való részvételével pályaművét a pályázat kiírójának térítésmentesen ajánlja fel további felhasználásra.

Díjazás:

 1. díj: 1 db kompletten felszerelt Csepel kerékpár.
 2. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 2 fő részére, díjtalan részvétellel.
 3. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 1 fő részére, díjtalan részvétellel.

Eredményhirdetés 2019. április 26-án, 10 órától, Szolnokon, a Tiszaligetben.

Nevezés:

A pályázó neve:

Nemzetisége:

Postai levélcíme irányítószámmal:

Elérhetőségei telefon, mobiltelefon, e-mail:

Dátum, aláírás:

Teremtésvédelemi hírek

Igényfelmérés és szaktanácsadás kérése a 2019. évre

2018, október 23 - 5:47du

Az igényfelmérés és a szaktanácsadás igénybejelentése október 24. és november 9. között kitölthető. Köszönjük!

 

A 2019-es év pedagógiai-szakmai szolgáltatásainak tervezéséhez Intézetünk szeretné megismerni minél pontosabban az Önök igényeit!
Az idei évtől kezdődően a szaktanácsadás kérésének jelzése egyben igénybejelentés is, ezért az igényfelmérés keretében, de önálló űrlap kitöltésével kérheti.  
Amennyiben szaktanácsadást igényel, egy kollégánk keresi meg Önöket az igények további pontosítása, illetve a látogatás részleteinek megbeszélése céljából.
Köszönjük, hogy segíti közös munkánkat!

Diákönkormányzatok találkozója

2018, október 22 - 2:30du

A Boldogasszony Iskolanővérek iskoláinak diákönkormányzatai talákoztak Budapesten.

"A Boldogasszony Iskolanővérek jubileumi évük során szeretnék iskoláik diákjait is közelebb hozni egymáshoz, ezért mindegyik intézmény vállalta, hogy az év során házigazdája lesz egy-egy olyan programnak, melyen megmutathatják értékeiket, és amely lehetőséget teremt arra, hogy a rend más iskoláinak diákjait is vendégül lássák. Az első ilyen alkalom volt a diákönkormányzatok találkozója."

részletes beszámoló a Magyar Kuriron olvasható

Diákönkormányzattal kapcsolatos hírek

Akkreditált képzéseink Miskolcon

2018, október 12 - 3:08du

Drámapedagógia és haladó kommunikációs tréning indul Miskolcon. A képzésekre intézményen keresztül a Renovabis pályázat keretében, vagy egyénileg a Renovabis pályázat keretén kívül is lehet jelentkezni.

Gyermekvédelmi téma a dublini családok vilgtalálkozóján

2018, október 12 - 2:12du

Hogy változik meg viselkedésünk az interneten? A kiberpszichológus a gyermekek védelmében emel szót

A dublini a Családok IX. Világtalálkozóján Mary Aiken kiberpszichológus, a Geary-intézet munkatársa, a dublini egyetem (UCD) oktatója, az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központjának tudományos tanácsadója Jóra fordítani a technológiát – Hit, család és technológia címmel tartott előadást a dublini családtalálkozón.

a részletes előadás itt olvasható

forrás: Magyarkurir

Gyermek- és ifjúságvédelemi hírek

Teremtés hete 2018.

2018, október 9 - 9:52de

2018 szeptember 30 - október 8 között zajlotta Teremtés hete - Közösségben a teremtett világért
„Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20) mottóval.

A teremtésvédelmi ökumneikus segédaanyag letötlhető

 

Teremtésvédelemi hírek

2018/2019 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

2018, október 4 - 9:46de
Tanulmányi versenyek hírei 2018/2019 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató VersenyHatáskör: OrszágosJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2018. november 28

Egy bemutató óra értékei az alsó tagozaton

2018, október 1 - 3:55du

Egy bemutató óra értékei az alsó tagozaton
című pedagógus pályázat

A pályázat meghirdetője és szervezője:
Katolikus Pedagógiai Intézet
1068 Budapest, Városligeti fasor 42.

Pályázók köre: alsó tagozaton tanító pedagógusok

A pályázat célja:

A katolikus közoktatási intézményekben dolgozó tanítók szakmai tevékenységének megismerése, bemutatása és elismerése, a pedagógiai értékek közkinccsé tétele. Az intézet által szervezett tantárgyi továbbképzések anyagának bővítése. A nyerteseket meghívjuk egy tantárgyi szakmai napra, ahol bemutatjuk a pályázatát és beszélgetünk a megvalósítás lehetőségeiről, tapasztalatairól.

Téma:

A pályázónak egy 20-25 perces megszerkesztett videón kell bemutatnia egy általa választott tananyagrész, témakör tanórai feldolgozását akár több blokkon keresztül.

A felvenni kívánt órarészlet / órarészletek választhatóak az alsó tagozat bármelyik évfolyamán, az alábbi tantárgyakból:

matematika, magyar nyelv és irodalom, környezetismeret, rajz, technika, napközi – tanulásirányítás/ szabadidő

Az anyag megvágható: a választott tantárgy, téma feldolgozása több órarészletből is állhat. A videó fájlformátuma: MP4

A kiválasztott témához rövid szöveges magyarázatot, indokot, reflexiót kérünk csatolni (3-4 oldalas Word dokumentum, azaz a mellékelt bemutatas.docx fájl kitöltése)

A pályázat jeligés, tehát kérjük, hogy külön – kívülről jeligével ellátott – borítékban adják meg a pályázó nevét, iskolája nevét és címét. (Azaz a mellékelt pályázati adatlapot /palyazati_adatlap.docx/ kitöltve kell egy borítékba tenni.) A pályamunkára csak a jeligét írják rá, ne szerepeljenek rajta a pályázó és intézményének adatai! A pályamunkát CD-n vagy DVD-n küldjék be.

Beadandó:

Jeligés CD-n, vagy DVD-n:

 • 1 db videó fájl MP4 formátumban (Full HD 1920 x1080 pixel- legalább). Időtartama: 20-25 perc.
 • 1 db Word dokumentum (bemutatas.docx)

Lezárt borítékban: Pályázati adatlap, Adatkezeléshez adott hozzájárulások: a pedagógus részéről és a szülők részéről (Pedagógus nyilatkozat, Szülői nyilatkozatok)

Letölthető anyagok:

Pályázati kiírás (palyazati_kiiras.pdf)

Bemutatás (bemutatas.docx)

Pályázati adatlap (palyazati_adatlap.docx)

Pedagógus nyilatkozat (pedagogus_nyilatkozat.pdf)

Szülői nyilatkozat (szuloi_nyilatkozat.pdf)

Minta szülői nyilatkozat (minta_szuloi_nyilatkozat.pdf)

 

Az elbírálás feltételei: A kiírásnak megfelelő választott pályázati téma tartalmas kidolgozása, a formai követelmények betartása.

A jelentkezés feltételei: Pályázatot nyújthat be bármely, a Katolikus Pedagógiai Intézet pedagógiai szakmai szolgáltatását igénybe vevő egyházi közoktatási intézmény alsó tagozaton dolgozó pedagógusa (tanító, napközis, fejlesztőpedagógus).

Beküldési határidő: 2019. január 9. (postabélyegző dátuma) A csomagra írják rá: Pedagógus pályázat

A pályázati anyagot a Katolikus Pedagógiai Intézetbe kérjük beküldeni, postai cím: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1406 Budapest Pf. 68.

Eredményhirdetés: 2019. év februárjában, az intézet honlapján, e-mail értesítést küldünk a pályázóknak.

Díjazás: A nyertesek részére bruttó: 50 000 Ft pénzbeli jutalom, valamint a pályázat bemutatásra kerül egy adott szakmai továbbképzési napon a Katolikus Pedagógiai Intézetben, melyet külön díjazunk a megvalósuló szakmai nap keretében.

További információ: Dr. Mártonné Sárossy Mónika

Pályázat határideje: 2019. január 09Pályázók köre: PedagógusokHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettCímke: Információ tanítóknak, Pályázati hírek

"Szent Imre Vándorekehely " komplex művészeti verseny

2018, október 1 - 3:02du
Body: 

Ismét megrendezésre kerül a " Szent Imre Vándorkehely " komplex művészeti verseny "Ne félj, csak higgy! " mottóval.A szinvonalas verseny részleteiről a mellékletben olvashatnak a pályázók.

Címke: Tanulmányi- és sportversenyek, pályázatokMellékletek:  komplex_muveszeti_verseny_2018_2019_tenk_felhivas_005.pdfHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: PedagógusokJelentkezési határidő: 2018. október 15

Oldalak